Home » Blog

En we zijn van start!!!!!

woensdag 8 September was het dan na lang wachten (voor velen) eindelijk zover, de allereerste proefles voor Powerwalkingclub Apeldoorn de Maten ging van start. Het was de weergoden goed gezind, want de zon scheen uitbundig. Het was ook te merken aan de eerste deelnemers, die bijna overstroomden van energie en motivatie. Iets waarvan ik natuurlijk ook weer blij word πŸ˜€.

zaterdag 11 September mocht de grootste groep van start om kennis te maken met powerwalking. Aandachtig wordt er toegekeken en geluisterd naar de info. Eenmaal zelf aan de slag, blijkt al snel hoe powerfull deze sport is. De motivatie is hoog en de evenzo is het groepscontact onderling. Bij aanvang stond iedereen nog onbekend naast elkaar en zie daar na 15 minuten zelf te lopen zijn de eerste contacten al gelegd. Er wordt gepraat, gelachen, gezweet en vooral lekker gesport. De missie is ook vandaag geslaagd; er zijn weer meer nieuwe enthousiaste sporters bij.

zondag 12 September de laatste groep voor de proefles. Een extra toegevoegde les. Het ging zo hard met de aanmeldingen dat een extra les ingezet werd om iedereen een kans te geven. Die kans grepen de laatste deelnemers vol overgave aan. Een herhaling van de andere 2 proeflessen met alweer goed gemotiveerde mensen. Wat is het toch mooi om te zien hoe sport motiveert en verbindt. Een enkeling twijfelt nog of is nog net niet sterk genoeg. Ook dat is geen probleem. Sporten moet je een goed gevoel geven en is dat er nog net niet.... geef het dan tijd. 
Alle nieuwe powerwalkers van harte welkom bij Powerwalkingclub en voor degene die nog twijfelen.........jullie weten me te vinden. πŸ˜€

Week 37 we gaan ervoor

De regen die de woensdagochtend te verwerken krijgt, mag de sportpret van niet drukken. De temperatuur is nog prima, nog steeds korte mouwen trainings weer. De bomen langs de route geven enige beschutting en vormen hier en daar een natuurlijke paraplu. Verbazing onderling als blijkt dat je het helemaal niet koud krijgt in de regen, wanneer je stevig doorwerkt. Het maakt ineens niet meer uit dat je nat wordt. 
Naast het powerwalking ook een start gemaakt met de spierversterkende oefeningen. Het fenomeen boomzitten wordt lachend in gebruik genomen. Goede ontwikkeling van de beenspieren is belangrijk en met deze zittende houding is er een mooi begin gemaakt. 


Op donderdag de eerste avondles. Om de keuzemogelijkheid te vergroten in de lestijden zijn we meteen gestart met een avondles. Voorlopig nog even op wisselende avonden om zoveel mogelijk aan ieders wensen te voldoen.

Vanavond staan er arm oefeningen op het programma. Het lijken simpele oefeningen, maar al snel wordt het "juk" zwaarder en is het woord simpel al uit menig hoofd verdwenen. Hoe mooi is het om te zien dat je met mindsetting veel verder kunt komen dan je lijf daadwerkelijk aangeeft. Geef nooit te snel op, je lijf is tot veel meer in staat dan je gevoel je aangeeft. Focus en aanmoedigen zorgen voor het halen van de eindstreep. Dat is pas ware selfpower!!

Op zaterdagochtend is het wereldje om ons heen heel klein geworden. Door de mist zit het buitengebied potdicht. Roeien met de riemen die we hebben. We maken onszelf zichtbaar met reflectie hesjes, veiligheid voor alles. Ook wanneer je zicht door wat dan ook beperkt is, zijn er nog voldoende middelen om veilig vooruit te komen. We nemen dan ook degene die geen hesje hebben in bescherming, door hen in het midden van de groep te laten lopen. "Kuddegedrag"??? Wie weet, maar dat het werkt bij mens en dier is alom bekend.

En wie zich door de mist het zicht niet laat ontnemen, ontdekt de schoonheid van de mistige spinnenwebben. De kleverige draden die de spin in de nacht heeft aangelegd, zijn in de vroege ochtenduren versierd met dauwdruppels. Zo heeft het web een magische aanblik gekregen met een diamanten tintje. πŸ’Ž En die aanblik hebben de sporters van vandaag er gratis en voor niks bijgekregen.

Ja powerwalking is zoveel meer dan alleen maar stevig lopen. πŸ˜€

 

week 38

Na de mist van vorige week, konden we deze week genieten van heerlijk nazomer weer. Hoewel we met een frisse start op weg gaan, kunnen we al snel genieten van de najaarszonnestralen. Al snel worden de jasjes ingeruild voor korte mouwen en dienen de eerste zweetpareltjes zich aan. Dat zonnestralen iets doet met je humeur, wordt al snel ervaren. De stemming is opperbest. Het is ook te merken aan het vee dat rondloopt in het buitengebied. Terwijl de groep over de weg tussen de weilanden doorloopt, worden ze op de "voet" gevolgd door de ogen πŸ‘€ van de nieuwsgierige koeien. Even verder op komt een groot bruin paard ook dichterbij gelopen, omdat er in de stilte van de weilanden ineens iets te beleven valt. De route van vandaag gaat naar de voorzijde van het beekbergerwoud, de plek waar ooit het laatste stukje oerbos van Nederland was. 
Dit gebied staat ook bekend om de natte moerasachtige gedeeltes en vijvers. Bij 1 van de vijvers houden we halt voor de oefeningen van vandaag. Powerwalking staat ook voor fit and fun, dus doen we op de vlonder over de vijver een spel waarbij we in een squat houding moeten blijven staan. Benen trainen met humor. Sporten is zo leuk❀️

Hoewel het overdag nog prima weer is, wordt het toch al snel donker. Onder het mom van glow in the dark wordt er op de vrijdagavond gewoon stevig door getraind. Niets houdt de fanatieke sporter tegen, powerwalken kan altijd en overal. Sommige automobilisten zijn er zelfs van onder de indruk en stoppen vrijwillig om de sport voorrang te geven. 

Ideaal sport weer is het ook nog op de zaterdag. En dat blijkt, want de opkomst is hoog vandaag. 
de eerste vorderingen zijn zichtbaar. Het looptempo is stijgende en de techniek begint al een goede vorm aan te nemen. Nog wat tips hier en daar en het "peloton" dendert voorbij. Ze hebben er zin en dat is te zien πŸ˜€  

week 39

Dat de herfst langzaam zijn intrede begint te doen is goed merkbaar in deze dagen. Na het prachtige weer van vorige week moeten we het op woensdag doen met dikke regendruppels. Grote plassen op de grond en modder op de park- en bospaden. Maar echte powerwalkers laten zich natuurlijk nier zomaar uit het veld slaan, nee hoor die gaan er gewoon voor. Onderweg genieten we van de prachtige kleuren die overal zijn ontstaan door de kortere dagen en gebrek aan zonlicht. Zelfs in de regen is het mooi om naar te kijken.

Weinig tijd om er lang bij stil te staan er wordt tempo gemaakt. Lichaamstemperatuur gaat snel omhoog en na een portie "'stiekem sterk wordt oefeningen"' gaat iedereen snel op weg naar een douche en droge kleren. 

De avondles doet zijn naam eer aan, het is alweer sneller donker geworden. Iedereen is inmiddels in het bezit van lampjes om beter zichtbaar te zijn in het verkeer. En wanneer iedereen in een lange sliert achter elkaar aan loopt is het net alsof er een lichtgevende rups door de straten manouvreert. 

Terwijl iedereen op pad is gegaan tijdens de zaterdag les, breekt letterlijk de lucht open. De zon laat zich weer zien en en stuurt haar zonnestralen tussen de wolken door. Hier en daar vormt zich, aangestuurd door de stralen, een soort van spiegel op het pad dat we volgen. De laatste plassen regenwater zijn daar een perfecte plek voor. De zonnestralen spelen met onze benen, afhankelijk van onze positie hebben we ineens lange schaduwbenen aan de voorzijde of achterzijde. Een spelletje wie achtervolgt wie. 

Het wekt in ieder geval ons tempo op, aangevoerd door de zon en een daarbij horend goed humeur. Een kleurrijk gemotiveerde groep zorgt dan ook voor het perfecte plaatje.

 

 

STIEKEM STERK WORDEN

Behalve dat we alweer een flink aantal weken aan onze conditie aan het werken zijn, besteden we ook veel aandacht aan onze spierontwikkeling. Sterke beenspieren zijn natuurlijk onmisbaar voor een goede powerwalk techniek. 
zo doen we regelmatig squats en een lunge serie mag natuurlijk ook niet ontbreken. Maar ook aan de armspieren wordt aandacht geschonken. 
stevige armspieren geven extra stuwkracht tijdens de armbeweging die zo belangrijk is voor powerwalking. Meer stuwkracht betekent meer snelheid en laat dat nou het doel van powerwalking zijn. 
Fit and fun staan natuurlijk boven aan het lijstje van "stiekem sterk worden". De funfactor is dan ook belangrijk. Het stimuleert en je wordt er gratis vrolijk van. Een puf en een zucht is dan helemaal niet erg en die spierpijn de volgende dag......ach die nemen we op de koop toe.

Kleurenspectakel

Powerwalken is zoveel meer dan alleen maar stevig doorstappen. Er heerst ook een hoog sociaal gehalte binnen de groep. Samen lekker kletsen is vaak het motto en ondertussen stevig doortrainen. Maar er is nog iets wat de saamhorigheid verhoogd. En dat is oog hebben voor de natuur. De kleurenpracht die is ontstaan door de intrede van de herfst, heeft van de omgeving een schilderij gemaakt. 
De endorfine giert door menig lichaam en dat uit zich in vrolijke gezichten. Zoveel ogen in de groep en allemaal hebben ze de blik gericht op het kleurenspectakel. 
De weerspiegeling van de bomenpracht in het water van de vijver laat het tempo van de groep wat verslappen, maar ach dat neemt "de juf" wel voor lief. Zo kom ik ook nog even aan genieten toe!

POWERWALKING XL

De ochtend begint al vroeg voor ons powerwalk trainers. Vandaag staat de eerste editie van de gezamenlijke XL Powerwalk op het programma. Rosa Timmer, trainer van de locatie West/Orderbos bundelen vandaag de krachten in een gezamenlijke training. Dat betekent koffie zetten, een flink aantal liters en evenzo het kokend water voor de thee. Rest ons nog de traktatie en de attenties voor alle leden. 
Er wordt verzameld bij de parkeerplaats Bruggelen, een mooi natuurgebied in de omgeving van Beekbergen. Maar liefst 30 fanatieke powerwalkers hebben zich deze ochtend aangemeld voor een stevige bos training van 8 km.

De stemming is opperbest, iedereen heeft er zin in. De leden van de beide locaties ontmoeten elkaar voor het eerst, maar dat blijkt geen probleem te zijn. Al snel zijn de eerste gesprekken op gang gekomen. Sport verbroedert! 
Na een korte welkomstboodschap en een uitleg gaan de voeten in de eerste versnelling. Een lange sliert fanatieke sporters kronkelt vervolgens over de bospaden. Dat de herfst inmiddels een flink eind op weg is, is te horen aan het geknisper van alle bladeren op de grond. De grote hoeveelheid sportschoenen die erover heen bewegen geven een ruisend geluid af. Ja, het is bijna zoals vroeger wanneer je met je regen laarsjes door de bladeren mocht stampen. 

Het parcours heeft hier en daar een flinke klim en stukken met mul zand. Hier en daar wordt een extra teug zuurstof naar binnen gehaald om de inspanning te compenseren. Toch weet deze grote groep het tempo er mooi in te houden. Hier en daar een enkele achterblijver, maar zoals het hoort wordt ook daar rekening mee gehouden. Het motto samen uit samen thuis geldt zoals altijd. 
En wanneer de staart van de groep weer is aangehaakt gaan de benen er weer stevig tegenaan.

Anderhalf uur later arriveren de eerste warme gezichten weer op de parkeerplaats. Langzaam wordt de lange sliert sporters kleiner. Er worden groepjes gevormd om samen uit te puffen, op adem te komen en ervaringen te delen. 
Ondertussen zijn wij trainers druk bezig met het klaarmaken van de gezamenlijke afsluiting. De koffie en theekannen kunnen klaargezet worden. Picknick tafeltje erbij en natuurlijk even met een leuk kleedje erover. 
De koffie, thee en versnapering laten zich goed smaken. Iedereen voelt zich voldaan en heeft optimaal genoten. 

Het resultaat van deze eerste gezamenlijke XL powerwalk is een prachtige training met een hoog saamhorigheid gehalte. Nog een laatste spontane groepsfoto en dan is het tijd om huiswaarts te keren. Een zeer geslaagde powerwalk ochtend!